Projekty

< zpět
Bytový dům u Stříbrné tůně
Projekt: 2018
Lokalita: Újezd u Průhonic
Užitná plocha: 2185 m2

Dodavatel: RONELI Stavby SE
Stránky projektu: www.stribrnazahrada.cz
Bytový dům u Stříbrné tůně
Bytový dům u Stříbrné tůně
Bytový dům u Stříbrné tůně
Bytový dům u Stříbrné tůně
Bytový dům u Stříbrné tůně
Bytový dům u Stříbrné tůně
Bytový dům u Stříbrné tůně
Bytový dům u Stříbrné tůně

Autorská zpráva

Krásný, udržovaný pozemek, v atraktivní lokalitě s výbornou dopravní dostupností a zároveň s těsnou vazbou na Milíčovský les a přírodní krajinu v jeho okolí. V jihozápadní části bude pozemek protínat cyklostezka, která ho ještě více zatraktivní. Ideální prostředí pro bydlení na okraji Prahy.

Dům je umístěn v severovýchodní části pozemku, kde je vytvořen vstupní prostor, přímo navazující na zastávku MHD. Má pouze jeden vchod s navazujícím parkovištěm tak, aby nemusel být dokola obehnán komunikacemi a mohla tak vzniknout rezidence, volně umístěná ve velké zahradě, s tůní. Dům je na obdélníkovém půdorysu, krátkou fasádou navazuje na přístupovou komunikaci a dlouhá fasáda je orientovaná do zahrady. Hmota domu není příliš vysoká, dům zůstává ponořený do zahrady, ochráněný proti hluku z blízké dálnice.

Velké byty jsou situovány jihovýchodním směrem, malé byty pak na severozápad. Každý byt má vlastní zahrádku, nebo velký balkon. Ty jsou na fasádě umístěny částečně mimo velkorysá okna. Nebrání tak výhledům z obytných prostorů do zahrady a zároveň vytvářejí stínění ložnic a slouží jako přirozené přepážky mezi jednotlivými byty. V ustoupeném podlaží jsou umístěny mezonety s jižní střešní terasou.

Měřítko domu zjemňují detaily, členění a volba povrchů – vertikální profilace strukturované omítky prvního podlaží, rastr svislého oplechování fasády ustoupeného 4. patra, svislé latě boční stěny balkonů a příčle zábradlí.